Training

Training

‘Ik kan er kort over zijn; na acht weken mindfulnesstraining was ik genezen van mijn drukte. Ik doe er gewoon niet meer aan mee.’

‘Haha, bij mij is er niets veranderd. Helemaal niets. Maar ik ga ánders met de dingen om, waardoor alles leuker is geworden. Veel leuker.’

‘Mindfulness is geen wondermiddel, maar het is wel verbluffend wat het met je doet als je een paar keer per dag rustig gaat zitten ademhalen.’

Even een huiswerkopdracht; luister naar de gesprekken van uw naasten en hou eens bij hoeveel mensen ‘moeten’. Of hoeveel haast er is, ook bij de leuke dingen van het leven. Het leeftempo van de moderne mens is enorm hoog en voortdurend loert er uit alle hoeken (telefoon) en gaten (computer, overal Wifi) afleiding. Dagen flitsen voorbij zonder dat een moment van rust en beschouwing. Iedereen raast maar door en klaagt vervolgens dat iedereen maar door raast.
Mindfulness probeert aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen. Dat klinkt eenvoudig. En dat is het eigenlijk ook. We hebben de keuze. De wisselvalligheden van het leven kunnen we niet beïnvloeden, wel de manier waarop we hiermee omgaan. Acceptatie, loslaten, vertrouwen, niet-oordelen, geduld, niet-streven en een open houding. Dit zijn de zeven pijlers waar mindfulness zich op richt.

De training

In 1981 ontwikkelde Dr Jon Kabat-Zinn aan de Universiteit van Massachusetts de 8-weekse training. Deze wordt ook wel de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) genoemd. De training is gebaseerd op eeuwenoude technieken uit de boeddhistische traditie. MBSR is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met chronische pijn-, vermoeidheid- en stressklachten. Mensen die geen baat meer hadden bij een medische behandeling.

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag. Het is een praktische training voor het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness. Tijdens de bijeenkomsten oefen je met verschillende meditatietechnieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga. En er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Een wezenlijk onderdeel van de training is huiswerk. De meditatie- en yogaoefeningen kunt u thuis voortzetten met behulp van audiobestanden. In een werkboek staan verschillende oefeningen beschreven voor het toepassen van aandacht in het dagelijks leven. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Dit vraagt 45 minuten tot een uur per dag en dat lijkt enorm veel. Maar de ervaring leert dat deze tijdsinvestering elders enorme winst oplevert. Anders gezegd, door een bewustere omgang met tijd en aandacht komt er ruimte voor andere zaken.

Wat leert deze training?

• Pauzeren, aanwezig zijn in het hier en nu
• Inzicht in (automatische) gedachte- en gedragspatronen
• Een vriendelijke grondhouding naar jezelf en anderen

Alhoewel de werking van Mindfulness door wetenschappelijk onderzoek al aangetoond is, is het geen wondermiddel. Het is geen kuurtje als oplossing voor je problemen of een trucje dat je altijd in kunt zetten. De training is een ervaringstraining, je leert vaardigheden om anders om te gaan met stress. Je leert het door te doen. Het aanleren van deze nieuwe vaardigheden kost tijd. Je kunt het vergelijken met pianospelen. Dat leer je ook niet door er een boek over te lezen of door 1 x per week naar les te gaan. Door dagelijks te oefenen krijg je het spelen pas in de vingers. Zo is het ook met Mindfulness.

Voor wie is deze training

Dit originele MBSR-programma is geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren. Zoals de ontwikkelaar van mindfulnesstraining, Jon Kabat-Zinn, zegt: 'Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven.'

Wil je naast het volgen van een mindfulnesstraining je nog meer verdiepen in je eigen levensthema’s dan kun je de training aanvullen met coaching. In de praktijk is gebleken dat dit van grote meerwaarde is voor de effecten die voortkomen uit het beoefenen van mindfulness.

Liever een individuele training?