Sport

Sport

‘Ik kan nu gewoon een kwartier lang geconcentreerd meedoen met een pass oefening, daarvoor echt niet, dacht alleen maar aan anderen dingen.’

‘Ik doe nu voor de wedstrijd altijd even een korte bodyscan, zo ontspannen en gefocust ga ik dan de wedstrijd in.’

‘Eindelijk heb ik overzicht, een balans gevonden tussen privé, school en sport, wat een rust geeft dat.’

Is mindfulness voor sporters het geheim voor betere prestaties?

(Top)sporters proberen alles om net een procentje beter te zijn dan hun concurrenten. Er wordt al ontzettend veel gedaan aan bijvoorbeeld lichamelijke training en het experimenteren met materialen maar op een gegeven moment valt daar niet heel veel meer te winnen. De mindset die een sporter heeft, bepaalt dan met name zijn of haar succes in de sport.

In de Verenigde Staten wordt mindfulness al sinds de jaren ’90 door legendarische basketballers als Michael Jordan en Kobe Bryant gebruikt, onder leiding van succescoach Phil Jackson. Ook de Seattle Seahawks (American Football) en Engelse rugbylegende Jonny Wilkinson vonden in mindfulness een manier om tot ongekende prestaties te komen. Mindfulness wordt dus al jaren omarmd binnen de internationale sportwereld.

Toch hangt in ons land nog altijd een zweem van zweverigheid om het woord mindfulness. En wat we dan graag doen is het wegduwen, er niets van willen weten. In de huidige tijdsgeest echter staan sporters steeds meer open om de invloed van gedachten, gevoelens en gedrag op hun sportprestaties te onderzoeken. Sporters presteren op hun best wanneer ze in het moment zijn. Dus iedere keer dat hun geest afdwaalt, lijdt de prestatie daaronder. Om die reden is het zo belangrijk om deze kwaliteiten te ontwikkelen. In mindfulness zoeken we naar een balans tussen moeiteloze ontspanning en gerichte aandacht. Als je kijkt naar Roger Federer, Usain Bolt of Lionel Messi zie je dat zij deze balans in overvloedige mate bezitten. Zo ontdekken steeds meer (top)sporters de positieve effecten van mindfulness. En dat komt ze niet alleen ten goede op het sportveld, maar ook daarbuiten. Het is dan ook niet de vraag of mindfulness een vanzelfsprekend onderdeel wordt van sportbeoefening, maar wanneer.

Natuurlijk is mindfulness niet alleen tijdens het sporten belangrijk. Spieren groeien en worden sterker als we rusten. Mindfulness helpt om te ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat het ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Daarbij reduceert mindfulness stress en vermindert het de productie van cortisol, adrenaline en andere potentieel schadelijke stoffen in ons lichaam. Stoffen die zorgen voor een verhoogde spierafbraak en vetopbouw.
Nog een bijkomend voordeel van mindfulness is perspectief in relatie tot trainen.
• Mindfulness helpt je om je motivatie aan te scherpen voor de training
• Het bewaakt een gezonde balans in het trainen
• Het laat zien wanneer je door kunt drukken en wanneer je even in moet houden.

Met deze drie effecten stevig verankert maak je niet alleen je sportieve doelen haalbaar, maar geniet je ook van de reis ernaartoe.

De training voor (top)sporters en coaches lijkt in opzet op de wetenschappelijk onderbouwde Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma. Je leert eveneens in acht weken diverse technieken om je aandachtspier te trainen, maar de oefeningen worden vertaald naar de sportsituatie en je leert mindfulness te integreren in je dagelijkse leven als topsporter of coach. De training is erop gericht om sporters en coaches meer bewust te maken van hun automatische piloot en van hun patronen die een topprestatie in de weg staan. Door niet voortdurend op de automatische piloot te reageren, ontstaat er ruimte. Ruimte voor ontwikkeling. Dit is het speelveld waarop coaches en trainers, zich begeven.

Geraadpleegd van http://www.academievoormindfulnessinsport.nl/