Training
- 8 juni 201730 september 2017
- door admin
‘Nu heb ik eindelijk rust ’s avonds. Mijn hoofd gaat dan ook slapen.’
Felix, 11 jaar.
‘Door mijn drukke leventje was ik vergeten om te ontspannen. Zelfs shoppen met de vriendinnen leverde stress op.’
Maxime, 15 jaar
‘Ik ben nog net zo onzeker, maar ik kan er nu beter mee omgaan.’
Willem, 14 jaar
‘Weten we het nog? Overal waar ‘te’ voor staat…’
Het is een flauw grapje; alles waar ‘te’ voor staat is slecht voor de mens, behalve ‘tevreden’. Maar de uitspraak van de oudere medemens krijgt in deze tijden wel een bijzondere lading. Welke ouder twijfelt nooit aan de drukte waarmee kinderen worden opgezadeld? En welke vader of moeder raakt nooit vertwijfeld? Bijvoorbeeld als een kind in paniek raakt als de telefoon leeg is, of als het huiswerk niet afkomt omdat er te lang is gechilld, lees geappt met vrienden of vriendinnen?
Lijkt het maar zo, of gaan vooral kinderen gebukt onder een wereld die wordt beheerst door sociale media, door groepsdruk of prestatiedrang? De mindfulnesstraining voor kinderen biedt een baken in deze roerige tijden. Ze leren met emoties om te gaan, zowel fijne als lastige, zonder er helemaal door meegesleept te worden of zonder ze te negeren. Hierdoor neemt de automatische reactie op stress af en nemen (zelf) vertrouwen en levensvreugde toe.
'Je kunt de golven in je leven nu eenmaal niet tegenhouden
maar je kunt wel leren surfen'
De training is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma voor volwassenen.
Gedurende acht weken worden de kinderen getraind in het ‘leren aandachtig zijn’. Dit zijn wekelijkse bijeenkomsten van 1 uur of 1,5 uur afhankelijk van de leeftijd van het kind. Er wordt gewerkt via de methodiek ‘Aandacht werkt’ van Eline Snel.
De trainingen zijn geschikt voor kinderen en jongeren van 5 tot 19 jaar met of zonder klachten. Vaak wordt er gedacht dat er in eerste instantie iets mis moet zijn voordat kinderen en jongeren met mindfulness beginnen, maar dat is niet de insteek. Het doel is onder meer om bij de kinderen meer concentratie en minder stress te realiseren.
Liever een individuele training?